Öncelikle söylemem gerekir ki; Tahran gibi büyük şehirler dışındaki şehirleri toplu taşımaya ihtiyaç duymadan gezebilirsiniz. İran’da şehir içi ulaşım açısından Tahran, Tebriz, İsfahan ve Şiraz’da metro bulunmaktadır. Aynı şekilde bu şehirlerde belediye otobüsleri de mevcut.
Metro ve Otobüs dışında, bizdeki dolmuşlar gibi paylaşımlı taksiler bulunmaktadır. Gidecekleri yönlere göre diğer yolcularla aynı taksiyi paylaşabiliyorsunuz. Haliyle ücreti taksiye göre daha ekonomik oluyor. Tabii yanınızda lokal birisi olmadan bu dolmuş taksileri kullanmak dil bariyeri ve hangi aracın nereden geçtiğini bilmediğinizden oldukça zor olabilir.
İran’da şehir içi ulaşım anlamında alışık olduğumuz yöntemlerin dışında bir de motosikletler var. Özellikle tek seyahat ediyorsanız ve yol üzerinde taksi ya da otobüs beklediğiniz belliyse motosikletler size yanaşarak sizi almak istiyorlar. Güvenip binmek size kalmış. 🙂

İran’da şehir içi ulaşım seçenekleri açısından tabii ki en gelişmiş şehir Tahran. Özellikle metro ağıyla şehrin her yerine metro ile gidebilirsiniz. Hatta Tahran’da gezerken otobüs ya da taksi kullanmanızı önermem. iş giriş ve çıkış saatlerinde Tahran’ın trafiği, kurallara uyma yüzdesinin düşüklüğü ve motosiklet sayısının fazla olmasından dolayı tam bir kaos. O yüzden Tahran’da gezmek için metro kullanmanızı tavsiye ederim.
Metro ve Otobüslerde Kadın – Erkek Ayrı Oturması
Bu arada metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarında kadın ve erkeklerin ayrı olarak seyahat ettiklerini hatırlatmakta fayda var. Metrolarda kadınlar en baştaki ve en sondaki vagonlarda seyahat ediyorlar. Metrolar için bir istisna ise kadınlar yanlarında eşleri ya da çocukları varsa, erkeklerin bindiği vagonlara binebiliyorlar. Belediye otobüslerinde ise kadınlar arkada erkekler önde olacak şekilde oturuyor. Taksilerde kadın erkek ayrımı gibi bir durum yok. Hatta paylaşımlı taksilerde birbirini tanımayan kadınlar ve erkeklerin yan yana oturduklarını gördüm.